Borvidékeink

1. Badacsonyi borvidék

A badacsonyi szőlőtőkéket a Nap sugarainak energiái háromszorosan is éltetik: először is a déli és dél-nyugati fekvésű domboldalak sok közvetlen napfényt kapnak, másodszor a Balaton tükörként visszaveri a napsugarakat a domboldalakon nyújtózkodó szőlőkre, harmadszor pedig a sötét színű bazalttufa, mely a kialudt vulkán felszínét borítja, befogadja a Nap melegét és éjszaka lassan visszasugározza a tőkéknek. A gazdák ezt ki is használják, a szőlőket alacsony tőkeművelésmódban nevelik.  A borvidéken szubmediterrán mikroklíma alakult ki legfőképpen a tó közelsége miatt.

A talaj bazalt és bazalttufa, mely magas ásványianyagtartalma miatt a badacsonyi borokat egyedivé teszi.

Szőlőfajták: Kéknyelű, Olasz rizling, Szürkebarát, Tramini, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Chardonnay

2. Balatonboglári borvidék

A Balaton közelsége a borvidék egyébként kontinentális klímáját előnyösen befolyásolja, hiszen a tó itt sekély, vagyis hamar felmelegszik a napsütés hatására.  A meleg nyár és a hosszú, kellemes ősz a szőlő számára ideális feltételeket biztosít. Szélsőséges időjárási anomáliák ritkán fordulnak elő ezen a tájon.

Talaját a Pannon tenger üledékes, agyagos és jó vízgazdálkodású homoktakarója alkotja.

Szőlőfajták: Chardonnay, Olasz rizling, Királyleányka, Tramini, Müller Thurgau, Rajnai rizling, Zöld veltelíni, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Merlot és Kékfrankos

3. Balaton-felvidéki borvidék

Meseszép tájon találja magát a borvidékre látogató kíváncsi látogató. A Balaton és a Bakony ölelésében születnek a táj borai. Évezredek hagyományait örökölte meg az itt tevékenykedő borász és őrzi ezt méltóan a mai napig is.  A tó felől érkező meleg áramlatok nappal kellemes klímát biztosítanak,  éjszaka a Bakony felől hűvös és páradús sóhaj őrzi a fürtök álmát.

Talaja rendkívül változatos, homokkő, mészkő, bazalttufa, dolomit, barna erdőtalaj takaróval, de köves, kopár foltok is gyakorta feltűnnek.

Szőlőfajták: Olasz rizling, Chardonnay, Tramini, Müller Thurgau, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Zweigelt

4. Balatonfüred-Csopaki borvidék

Hasonlóan a Balaton-felvidéki borvidékhez a klímát elsősorban a Balaton felől érkező páradús meleg és a Bakony misztikus rengetegei felől érkező hűvösebb áramlatok tesznek egyedülállóvá. Itt a tó közvetlen közelsége miatt a mikroklíma valamivel melegebb, ráadásul a Balaton kék víztükre a napsugarakat diffúz fény formájában még koncentráltabbá teszi.

Nem ritka, hogy a szőlősorok közt megbúvó rögök – rájuk lépve kissé bizonytalanná válik járásunk –  vörös színben pompáznak, melyeket a vas-oxid színez ilyenre. De a talaj Ca, Mg és K tartalma is jelentős, mely ásványok egyedi lenyomatot képeznek az itt születő borok ízében.

Szőlőfajták: Chardonnay, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Müller Thurgau, Sauvignon blanc, Tramini, Cabernet franc, Merlot, Zweigelt

5. Bükki borvidék

Az egyik legszebb középhegységünk déli és dél-nyugati lejtőin sajátos mikroklíma alakult ki, mely ideális a fehérszőlőfajták termesztéséhez. A hegyvonulat védi a tőkéket az északról betörő hideg áramlatoktól, ennek ellenére hazánk egyik leghűvösebb klímájú borvidéke ez.

Talaja riolittufán kialakult barna erdőtalaj, de lösszel takart területeket is találhatunk. A borvidékhez tartozó települések izgalmas, egyedülálló pincesoraiban gyönyörködhet az utazó, ahol alkalom nyílik megkóstolni a gasztronómiai különlegességeket és az itt szűrt borokat, melyek illatukkal és lehengerlően határozott savgerincükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Leányka, Olasz rizling, Tramini, Müller Thurgau, Ottonel muskotály, Cabernet franc, Kékfrankos, Zweigelt

6. Csongrádi borvidék

A borvidék klímája kontinentális, hosszú és forró, aszályos nyarakkal és zord telekkel. Itt gyakorta kell számolniuk a gazdáknak a vízhiány és fagy okozta károkkal. A szőlőhöz és a borhoz való szenvedélyes ragaszkodás ezeket a kellemetlen hatásokat azonban legyőzik.

A talaj itt főképp lepelhomok, melynek köszönhetően a XIX. századtól a szőlőtelepítés intenzívvé vált ezen a vidéken főképpen a filoxéravész miatti rekonstrukciós folyamat során. Ez a talajtípus nem a legideálisabb a szőlő számára, hiszen a tápanyag- és vízraktározó képessége csekély, viszont gyorsan felmelegszik a napsütés hatására valamint a szőlőtáblák ilyen talajon könnyebben művelhetőek, egyszerűbb a gépesítése a különféle szőlészeti munkáknak. Szerencsére, a folyók – a Tisza, a Kőrös és a Maros – közelsége miatt az itteni homoktalaj vízgazdálkodása jónak mondható.

Szőlőfajták: Bianca, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Kövidinka, Müller Thurgau, Zefír, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt

7. Egri borvidék

A borvidéken egyedülálló mikroklíma alakult ki, hiszen észak felől az Északi- középhegység vonulatai védik, az Alföld felől érkező meleg levegőnek viszont szabad az útja Eger felé. Az innen érkező melegség fejti ki áldásos hatását a borvidék klímájára vonatkozóan. Annak ellenére, hogy az egyik leghidegebb borvidéken járunk, mégis tökéletes az időjárási feltétel ahhoz, hogy a kékszőlők is biztonsággal beérjenek, és kiváló vörösborok érlelődhessenek a riolittufába vájt remek pincékben.

Talaja a riolittufán kialakult barna erdőtalajok, melyek kiválóan alkalmasak a szőlő táplálására, de találhat az erre járó Vándor mészkövet is. A Nagy- Eged hegy is ebből a kőzetből áll, itt találták meg a Vitis hungarica 30 millió éves levelének megkövülését, ami bizonyítja az utókor számára azt, hogy itt bizony a szőlő őshonos növény. A borvidék zászlós bora az Egri Bikavér, mely régóta öregbíti a borvidék hírnevét és sohasem csituló vitára ad okot a Szekszárdi Bikavérrel szemben.

Szőlőfajták: Leányka, Királyleányka, Olasz rizling, Szürkebarát, Chardonnay, Irsai Olivér, Hárslevelű, Tramini, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Blauburger, Syrah

 

8. Etyek-Budai borvidék

Hajdanán a Szentendrei-szigettől a Sas-hegyen át a Budai-hegység vonulatain keresztül sokhelyütt díszlett szőlő. Mára Budapest terjeszkedése kiszorította a szőlőtermesztést, áttolva a hangsúlyt a Gerecse lejtőire és a Velencei-hegység domboldalira. A borvidék klímája hűvös, gyakorta szeles, mely főleg hűvös légáramlatok hátán utazik.

Talaját magas mésztartalmú talajtípusok alkotják. Ennek köszönhetően a borvidék borainak savtartalma izgalmas, egyedi hangulatokkal bír. Kiváló pezsgőalapborok, friss, elegáns rozék és kellemesen üde fehérborok találhatóak a borvidéken.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olasz rizling, Müller Thurgau, Rajnai rizling, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Portugieser, Merlot, Kadarka

9. Hajós-Bajai borvidék

A borvidék hazánk azon részén terül el, mely legtöbbet fürdik a napfényben. Hiába a kontinentális éghajlat, a hideg, szőlőfagyasztó teleivel, a lankás dombok, melyek kiemelkednek az Alföld síkságából a szőlőnek védelmet nyújtanak.

Talaja hasonlít a Kunsági borvidékéhez, vagyis lepelhomok, ám annál sokkal tápanyagdúsabb, és hasonlít a Szekszárdihoz is, hiszen löszös területekkel is gyakran találkozhat a Vándor, aki idelátogat. Mindezek fényében az itt szűrt borok módfelett tüzesek és savai kirobbanóan izgalmasak. Sajnos, kevesen tudják, hogy a hajósi pincesor milyen értékeket hordoz. Itt található ugyanis Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja, melynek utcáit róva a látogató igazán kikapcsolódhat kóstolgatva a gazdák által kínált nagyszerű borokat.

Szőlőfajták: Chardonnay, Kövidinka, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Királyleányka, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kékfrankos, Kadarka, Merlot

10. Kunsági borvidék

Klímája kontinentális hazánk legnagyobb borvidékének, emiatt a fagykár gyakori vendég errefelé.

Talaja lepelhomok, mely túl sok tápanyagot és vizet nem tud adni szőlő gyermeke számára, ennek ellenére kellemes fehérborokat, friss, ropogós csuda finom rozékat és mély, gyönyörű színben pompázó, selymes ízű vörösborokat kóstolhat a Vándor, ha erre viszi az útja. Régóta folyik itt is szőlőtermesztés, bár a hangsúly a filoxéra vész után összpontosult erre a vidékre. Manapság a remek borászok kitartó munkájának eredményeként nemzetközileg is elismert borokat tud felmutatni ez a borvidékünk is.

Szőlőfajták: Chardonnay, Olasz rizling, Ezerjó, Kövidinka, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir

11. Mátrai borvidék

A borvidék klímája kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, a tőkéket a Mátra vonulata védi a szelektől, igaz, ennek következtében a csapadék egy része már nem ér el a szőlőkig. Az erdőkből érkező hideg áramlatok kedvezően befolyásolják az érési folyamatokat a nyári forró délutánok után. Az Alföld felől pedig meleg légáramlatok biztosítják a szőlő számára a megfelelő hőmérsékletet. A tavasz általában később köszönt be és a tél is hamarabb érkezik a vidékre, ennek ellenére a kékszőlők biztonsággal beérnek.

A borvidék talajadottságai is nagyszerűek, hiszen alapvetően vulkanikus alapkőzeten sokféle tápanyagban dús talajfélét lelhetünk fel. A magas ásványi anyagtartalom miatt a borok izgalmas, gyakorta gyógynövényekre emlékeztető utóízt viselnek magukon.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Hárslevelű, Királyleányka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini, Zengő, Zenit, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt

12. Móri borvidék

A Móri Árok, mely az egyik legkisebb és leghíresebb borvidékünknek ad otthont, a Vértes és a Bakony között terül el. Enyhe telek és csapadékban bővelkedő nyarak jellemzik, ebből adódóan a klímája kissé hűvös, ezért kizárólag fehérszőlő található errefelé.

Talajára jellemző a lösz és a mészkő, bár homoktalajok is előfordulnak a borvidéken. Az alapkőzeten általában barna erdőtalajt találhatunk.

Szőlőfajták: Chardonnay, Ezerjó, Leányka, Müller Thurgau, Tramini, Zöld veltelíni

13. Nagy-Somlói borvidék

Hazánk legkisebb borvidékének klímája meglehetősen egyedi, ahogyan az itt születő borok is összetéveszthetetlenek a más bortermő vidékről származó borokkal.

A fekete bazalt, mely a Somló, Kis-Somlyó és Ság alapkőzete a napsugarak melegét rögtön magába szívja és egyenletesen fűti a környezetet. Emiatt néhány fokkal melegebb a klíma, mint akár csak néhány kilométerre a tanúhegyektől. A bazalt még fontos szerepet játszik a borok ízében is, ami az oly nagyszerűen kidomborodó mineralitásban jelenik meg. A somlói borok szilaj tulajdonsággal bírnak, érezni lehet bennük a természet leigázhatatlanságát. Tüzet, szenvedélyt, bölcsességet, életszeretet és dinamizmust rejtenek cseppjei.

Szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olasz rizling, Tramini

14. Neszmélyi borvidék

Ezen a tájon a Duna kék szalagja alakítja ki a szőlő számára ideális mikroklímát. A fodrozódó víztükör visszasugározza, megsokszorozza a napsugarakat, a hőmérséklet ingadozásait a nagy víztömeg kiegyenlíti. A klíma kissé hűvös, ami illatos borok készítését teszi lehetővé.

Talaja márgán és löszön kialakult barna erdőtalaj, mely igen jó vízmegtartó képességgel és tápanyag gazdagsággal van felvértezve.

Szőlőfajták: Bianca, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Királyleányka, Leányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Müller Thurgau, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini, Vértes csillaga, Zalagyöngye, Zengő, Zenit, Zöld veltelíni, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt

15. Pannonhalmi borvidék

A borvidék klímája kedvez a szőlő számára, mivel kissé hűvösebb és csapadékosabb, ezért főképpen a fehérszőlőfajták érzik jól magukat.

Talaja alapvetően lösz, melyen barna erdőtalaj található.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Szürkebarát, Tramini, Zefír, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot

16. Pécsi borvidék

Kiváló klímával megáldott szubmediterrán hatású borvidékünk, ahol a vegetációs időszak nagyon hosszú. Enyhe telek, korai kitavaszodás, meleg nyarak és kellemes, elnyújtott ősz jellemző erre a vidékre. A Mecsek erdői felől azonban a forró nyári estéken enyhülést hozó szellők érkeznek, biztosítva ezzel az ízletes fürtök kifejlődését.

Talaja változatos, megtalálgató a lösz, mészkőtörmelék, homokkő, de kötött, agyagos területek is akadnak a borvidéken.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cirfandli, Cserszegi fűszeres, Csomorika, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Müller Thurgau, Szürkebarát, Tramini, Zengő, Zenit, Zöld veltelíni, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah, Zweigelt

17. Soproni borvidék

A kedvező mikroklímát itt több tényező is formálja a borvidék számára. Az Alpok közelsége hűvösebb klímát eredményez, viszont védettséget is nyújt a vidék számára. Az Alföld felől inkább kontinentális időjárási behatások érik, a Fertő-tó pedig igyekszik kiegyenlíteni az anomáliákat. Láthatjuk, hogy viszonylag kis területen is mennyiféle mikroklíma uralkodhat, így a borvidék klímája meglehetősen változatos.

A szőlő gyökere itt általában löszrétegen, tápanyagban gazdag barna erdőtalajon hatol át, aztán csillámpalát, mészkövet talál.

Szőlőfajták: Chardonnay, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Zöld veltelíni,Tramini, Zenit, Piros veltelíni, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Zweigelt, Pinot noir, Portugieser, Syrah

18. Szekszárdi borvidék

A borvidék klímája kettős hatás alatt áll, ugyanis megmutatkozik a kontinentális és a mediterrán jelleg is. Nagyban szerepet játszik a mikroklíma kialakításában a Duna, melynek vízfelülete a napfényt visszatükrözi és a hőmérsékletingadozásokat mérsékli. A verőfényes meleg nyarakat hosszú, kellemes ősz követi, mely során a később érő kékszőlőfajták is teljes biztonságban beérnek.

A lankás lefutású domboldalak mélyén lösz lapul, mely köztudottan kedvez az elegáns savszerkezet kialakulásának.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Leányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Zenit, Kadarka, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir

19. Tokaji borvidék

Csodálatos mikroklímával rendelkező borvidékünk, ahol a kontinentális éghajlati hatást a két folyó, a Bodrog és a Tisza jelentősen befolyásolják. Ennek eredményeként a folyók felől felkúszó pára finom vízcseppekkel vonja be a már megérett szőlőbogyókat, majd az őszi napfény mosolya felszárítja azokat. Ha Botrytis cinerea is jelen van, akkor a csoda megtörténik, elindul a nemesrothadás folyamata a hagyományos tokaji szőlőfajták érett fürtjein.

A talaj alapvetően nagyon gazdag ásványianyagtartalmú vulkáni tufák adják, kivételt képez a Kopasz-hegy és a Tarcal melletti területek, ahol löszt találunk.

Szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Bakator

20. Tolnai borvidék

A kellemesen lankás domboldalakon kiváló mikroklíma alakult ki a szőlő számára. Meleg, forró nyár és hosszú napfényben gazdag ősz jellemzi, enyhe telekkel.

Talaját lösz alkotja, mely ideális kiváló minőségű bor készítésére.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Müller Thurgau, Tramini, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Donfelder, Kadarka, Portugieser, Kékfrankos, Merlot

21. Villányi borvidék

Hazánk legdélebbre eső borvidékén az uralkodó éghajlat szubmediterrán, tehát enyhe telek, hosszú és forró nyár jellemzi, rengeteg napsütéssel, emiatt a borvidék vörösborairól híresült el, de természetesen remek fehérborokat is kóstolhatunk itt.

Az alapkőzet mészkő, melyre kiváló minőségű talajtakaró került, így a biztosítva szőlő számára a megfelelő víz és tápanyag utánpótlást.

Szőlőfajták: Chardonnay, Hárslevelű, Olasz rizling, Királyleányka, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürekebarát, Tramini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Syrah

22. Zalai borvidék

A borvidék klímája kissé hűvösebb és csapadékosabb, mint hazánk többi részén, ennek ellenére a zalai dombok lankái alkalmasak a szőlőtermesztésre már évszázadok óta.

A Pannon tenger agyag-homok altalajára lösz került, melyen általában agyagbemosódásos kötöttebb barna erdőtalajok találhatóak, melyek tápanyag – és humusztartalma kiváló.

Szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Olasz rizling, Szürkebarát, Tramini, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir

Borismeret, Önismeret, Bormeditáció

-->

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Postázási cím (kötelező)

Átvétel módja (kötelező)

A könyv ára 5.000 Ft,
mely a szállítási díjat nem tartalmazza.
×